DELTABEAM® vékony födémrendszer nagy terek kialakításához – Overview

DELTABEAM® vékony födémrendszer lehetővé teszi nagy terek kialakítását szinte bármilyen építészeti igény esetén. Alkalmazható monolit és előregyártott födémpanelekkel és pillérekkel, a DELTABEAM® gyorsítja és hatékonyabbá teheti a kivitelelzést.

A Peikko DELTABEAM® vékony födémrendszer minden esetben egyedi, a megrendelői igényekhez igazodik. Lehetővé teszi a vékony és könnyű szerkezeti kialakításokat, mellyel építési idő és költség takarítható meg. Az öszvérszerkezetet alkotó acél és beton együttdolgozása lehetővé teszi nagy, nyitott terek kreatív alkalmazását.

A DELTABEAM® utólagos tűzvédelem nélkül is magas tűzállósággal rendelkezik. A kis elemmagasságnak köszönhetően csökkenthető az épület szintjei közötti távolság, miközben elkerülhető a HVAC rendszerekkel történő ütközés. 

DELTABEAM® kapcsolódhat beton, acél vagy öszvér pillérekhez Peikko kapcsolati elemekkel, mint a rejtett konzol, tőcsavar vagy rögzítőlemez.

DELTABEAM® előnyei

  • Nagy fesztáv
  • Nyitott terek
  • További szint kialakításának lehetősége
  • Könnyű és helytakarékos gépészeti elvezetés lehetősége
  • Alacsonyabb hűtési és fűtési költségek
  • Nincsen szükség külön tűz elleni védelemre

Felhasznált betonmennyiség csökkenthető

A vékony födémrendszer alkalmazása lehetővé teszi egyedi alaprajz és további szintek kialakítását az épület magassági korlátjának megtartása mellett.

Mivel négyzetméterenként kevesebb építőanyagot igényel, a fűtési-hűtési költségek is csökkenhetnek és ezáltal az épület fenttarthatóbb lesz – amennyiben az épület magasságát tartani szeretnénk további szint hozzáadása nélkül a belmagasságot növelhetjük.

Térszín alatti építés esetén a földmunka csökkenthető.

Nyitott terek alkalmazása

Az öszvérszerkezetet alkotó acél és beton együttdolgozása lehetővé teszi, hogy DELTABEAM®-et alkalmazzunk akár 10 m feletti fesztáv esetén is. Amióta DELTABEAM®-eket egyre többször alkalmazzák előfeszített körüreges pallókkal, a gerendára merőleges fesztáv 14 méter fölé növelhető. A DELTABEAM® vékony födémrendszerrel kialakítható nagy fesztávok lehetővé teszik a 12x16 méteres kiosztást is.

A mindkét irányban alkalmazható nagyobb fesztávolság kevesebb oszlop beépítését teszi szükségessé. A kevesebb oszloppal kialakított alaprajz biztosítja a belső tér rugalmas alakítását az épület teljes élettartama alatt a bérlők eltérő igényeinek megfelelően.

Gyors és könnyű építés

Az előregyártott szerkezetnek köszönhetően az építési idő csökkenhet és az időjárásból eredő késések minimalizálhatóak. A nagy fesztávú DELTABEAM® alkalmazásával csökkenthető a beépítendő elemek száma.

Az egyedi tervezésnek köszönhetően, minden gerenda tökéletesen illeszkedik a szerkezethez a méretezett kapcsolati elemekkel. A BIM (Building Information Modeling) program segítségével a tervezési folyamat kezdeti fázisában felismerhetőek az olyan hibák, melyek a későbbiekben a helyszínen csak költségesen javíthatóak. A DELTABEAM® nem, vagy csak minimális alátámasztást igényel. Kis élőmunka igénnyel gyorsabban építhető többszintes épület,mint más elérhető technológiával.

Tűzálló kialakítás

A tűzálló kialakítás további idő és költségmegtakarítást jelenthet. A gerendában elhelyezett betonacél biztosítja a tűzállóságot. A DELTABEAM® vékony födémrendszer számos vizsgálattal bizonyítottan tűzálló akár 4 órán keresztül hozzáadott tűzvédelem nélkül.

A DELTABEAM® vékony födémrendszer magába foglalja a Peikko által biztosított teljes körű tervezési szolgáltatást, melynek része a tűzállósági méretezés is.

Építészeti szabadság

A belógás nélküli gerendák és a 12x16 méteres raszter alkalmazásával végtelen lehetőség nyílik a belső terek kialakítására, miközben a tér funkcionalitását nem korlátozzuk.

Bizonyos esetekben előnyt jelenthet, ha el tudunk vonatkoztatni a derékszög-párhuzam kialakítástól. Egy mérföldkőnek számító építészeti megoldást szeretne létrehozni konzolokkal és íves kialakítással? Talán pont ezt a kis többletet keresi.

Az egyedi kialakítású és egyben zsaluzatot is biztosító DELTABEAM® vékony födémrendszer nagyobb építészeti szabadságot biztosíthat , miközben a szerkezet megőrzi funkcionaritását.

Fenntarthatóság

Az épületek energiafelhasználásának javítása globális hatású lehet, mivel az épületek a világ energiafogyasztásának megközelítőleg 40% -át teszik ki.

A DELTABEAM® egyik legjelentősebb hatása, hogy hozzájárul az épületek fenntarthatóbbá tételéhez a vékony födémrendszer kialakításával. A vékony födémszerkezetű épületek kisebb felületű homlokzatkialakítását igénylik azonos belső térfogat mellett, ami csökkenti a fűtési és hűtési energiafogyasztást. A födémek között megnyert teljes magassággal csökkenthető a beépítendő függőleges elemek mennyisége, mint például homlokzat burkolat, pillérek, falak, liftakna és lépcsőfokok, csövek, csatorna, stb. A HVAC rendszerek tervezése és beépítése is egyszerű.

A DELTABEAM® vékony födémrendszer elemeinek optimalizált gyártásával csökkenthető a gyártási hulladék. A gerendák és pillérek a födémek alátámasztásához szükséges mennyiségű anyagot tartalmazzák, a körüreges födémek alkalmazása minimalizálja a helyszíni zsaluzás mennyiségét. Ezen felül a körüreges födémmel csökkenthető a födémhez szükséges beton mennyisége. Ez a redukció a födém teljes súlyában csökkenést eredményez, mely a lemezt megtámasztó teljes szerkezet könnyítését eredményezi, hatására az alapozás is csökkenthető.

DELTABEAM® kapcsolati kialakításai

A DELTABEAM®-et olyan szerkezeti elemnek tervezték, amely minden födém- és oszloptípussal kombinálható, melyekhez különböző kapcsolódási módokat biztosítunk az Ön igényeinek megfelelően.

DELTABEAM® csatlakozása vasbeton oszlopokhoz

1. A PCs® rejtett konzol fogadóelemét a vasbeton oszlopban helyezik el, lehetővé téve a sík felületi kialakítást. A DELTABEAM® a helyszínen állítható, nagy teherbírású PCs® konzolra ül rá.

2. Tőcsavarokkal csatlakoztathatjuk a DELTABEAM®-et a vasbeton pillér tetejéhez.

3. A WELDA® rögzítőlemezek az oszlopok vagy falak tetejébe kerülnek beépítésre, majd a DELTABEAM®-et hozzáhegesztik.

A DELTABEAM® csatlakozása acél szerkezetekhez

1. Konzollal

2. Tőcsavarral a pillér tetején

3. Tőcsavarral a pillér oldalán

4. Hegesztett kapcsolattal

Egyéb szerkezetek

Az öszvérszerkezetű pillér acél köpenyben elhelyezett hosszanti  betonacélokból és kitöltő betonból áll.

További acélszerkezetek, mint rácsostartók, merevítők, valamint különböző típusú gerendák és oszlopok, amire szükség lehet, stb.

A zsaluzat lehetővé teszi egyedi formák létrehozását.

WELDA® rögzítőlemezek hegesztett kapcsolat kialakítását teszik lehetővé.

A PETRA® körüreges panelkiváltó lehetővé teszi a födémáttörések kialakítását körüreges pallóknál.

A DELTABEAM®-re szerelhető biztonsági elemek alkalmazásával időt és energiát takaríthat meg.

Kapcsolat

Kondi Linda

Kondi Linda

Értékesítési vezető

DELTABEAM, előregyártott- és monolit szerkezetek, dilatációs profilok, emelőszerelvények

Tel. +36 1 791 7243
Mob. +36 20 423 2770
[email protected]

Takács Ádám

Takács Ádám

Értékesítő mérnök

DELTABEAM, előregyártott- és monolit szerkezetek, dilatációs profilok, emelőszerelvények

Tel. +36 1 791 7243
Mob. +36 70 490-7395
[email protected]